La Biblioteca de Catalunya incorpora al seu fons 1.532 pàgines web dels museus de Catalunya

02-01-2010

El dipòsit PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) ha seleccionat i capturat els recursos digitals a Internet dels museus i col·leccions museogràfiques de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya ha seleccionat 1.532 recursos digitals relatius als 657 museus i col·leccions museogràfiques de Catalunya, i n’ha realitzat captures a Internet, amb l’objectiu de preservar aquests continguts i oferir-ne accés permanent.

Aquesta selecció i captures de pàgines web dels museus de Catalunya és un nou monogràfic del dipòsit PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya), el repositori digital destinat des de l’any 2005 a la creació de l’arxiu web de Catalunya. En total, el monogràfic Museus de Catalunya conté 1.532 recursos digitals ordenats alfabèticament i geogràfica. Dels 657 museus identificats amb presència a Internet, la província de Barcelona acumula gairebé la meitat de tots els equipaments museístics de Catalunya, amb un 46'3%, seguida de la demarcació de Tarragona amb el 19% dels equipaments, la província de Lleida amb un 18'1% i finalment, les comarques de Girona, amb un 16'6%.

A partir del buidatge de diferents directoris (cercador de museus i col·leccions de la Generalitat de Catalunya, seus web de les quatre diputacions catalanes, patronats de turisme dels consells comarcals, pàgines web municipals, etc.), s’ha realitzat la identificació dels museus i col·leccions museogràfiques obertes al públic a Catalunya, i s’ha dut a terme la captura de les seves pàgines web a Internet, fins a un total de 1.532 recursos digitals, entre les pròpies pàgines web dels museus i els recursos digitals externs als museus que també en contenen informació.

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Dolors Lamarca, ha assenyalat que “les pàgines web dels museus de Catalunya contenen part essencial del nostre patrimoni, i per això destinem esforços per garantir-ne la preservació i l’accés permanent de tota la ciutadania”.

El monogràfic dels Museus de Catalunya a Internet ja és disponible a la web del dipòsit, i se suma a les 14.061 captures de 10.508 pàgines web d’empreses, col·legis professionals, ajuntaments de Catalunya, i entitats culturals, socials i esportives que formen part del Patrimoni Digital de Catalunya. El fons és format per 143 milions de fitxers digitals que ocupen un volum de 6,3 Terabytes.