La Biblioteca de Catalunya i el Centre de Supercomputació de Catalunya creen el Curator Archiving Tool (CAT), un nou programari per als arxius web

28-09-2010

El nou programari desenvolupat per la Biblioteca de Catalunya (BC) i el Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA) ha estat presentat a una reunió internacional a Viena

Membres de la Biblioteca de Catalunya (BC), coordinadora de PADICAT, i del Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA), col·laborador tecnològic, han informat a la comu­nitat internacional del desenvolupament d’una nova eina de programari lliure creada per millorar diversos processos dels dipòsits digitals que formen els arxius web.

El nou programari, anomenat CAT (Curator Archiving Tool) ha estat difós per mitjà d’un informe tècnic a la reunió anual de l’International Internet Preservation Consortium (IIPC), celebrada a Viena el setembre de 2010 en el marc de la setena edició de l’International Conference on Preservation of Digital Objects (iPRES2010).

El CAT (Curator Archiving Tool) és un nou programari format per tres mòduls orientats a gestionar els processos de catalogació humana dels recursos digitals dipositats en arxius web com el PADICAT, a publicar els recursos en directoris i centres d’interès temàtic i finalment a oferir als usuaris informació estadística de valor afegit. L’informe contempla els avenços d’aquesta nova eina informàtica i la filosofia que n'ha motivat el disseny.

PADICAT contribuirà amb el CAT a la millora i desenvolupament informàtic del programari lliure que empren la majoria d’arxius web, uns dipòsits digitals destinats a la preservació digital de tot allò que es publica a Internet.

A setembre de 2010, PADICAT ofereix accés obert a 53.249 captures de 30.481 seus web, i manté convenis de col·laboració amb 442 entitats de tot tipus. Amb l’objectiu de garantir l’accés permanent a una mostra de tot el que es publica a Internet a Catalunya, els motors de captura d’aquest repositori pioner han començat a recopilar una selecció de pàgines web de la present campanya electoral al Parlament, com ja han fet anteriorment amb totes les campanyes electorals a Internet des de l’any 2006.