La Biblioteca de Catalunya arxiva 47.429 versions de pàgines web de la passada campanya electoral a 133 municipis catalans

12-07-2011

L'arxiu web dipositat al PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) conté 195.547 captures de 44.374 pàgines web, incloent-hi les campanyes electorals a Internet des de l'any 2006

La Biblioteca de Catalunya, com a responsable de la preservació del patrimoni bibliogràfic a Catalunya, va crear l’any 2005 el repositori PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) per capturar, processar i donar accés permanent a versions antigues de pàgines web que formen la Web catalana. A juliol de 2011 el dipòsit digital conté 195.547 captures de 44.374 pàgines web d’ajuntaments catalans, empreses, associacions i entitats de tot tipus, amb un volum total de més de 300 milions de fitxers informàtics. Totes les versions són accessibles al portal del dipòsit digital.

Des de les eleccions al Parlament de Catalunya de 2006, quan es varen capturar 775 versions de 88 pàgines web, s’han realitzat de manera continuada captures focalitzades de les diferents campanyes electorals, i en els últims comicis, les eleccions municipals del 22 de maig, s’han seleccionat i realitzat 47.429 captures de versions procedents de 4.075 recursos digitals de 1.085 candidatures presentades per 177 formacions polítiques.

La col·lecció contempla, així, la campanya electoral a Internet a una selecció de 133 municipis catalans (capitals de comarca i tots els municipis amb més de 10.000 habitants) per poder accedir de manera permanent, en obert, a la campanya electoral catalana a Internet de 2011.

La política de captures contempla els recursos digitals de tots els partits polítics que han presentat candidatura a una selecció de 133 municipis catalans, incloent-hi les pàgines web dels partits polítics, les personals dels aspirants a càrrecs electes, així com la participació dels caps de llista en les xarxes socials, com twitter i facebook. Complementàriament, s’ha capturat mitjans de comunicació digitals d’àmbit local i comarcal, les pàgines web dels 133 municipis que formen la mostra, i altres recursos digitals institucionals, com el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, i el capítol d’eleccions del Ministeri de l’Interior.

El PADICAT és un dipòsit coordinat per la Biblioteca de Catalunya amb la col·laboració del Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA). L’arxiu web és membre de l’International Internet Preservation Consortium (IIPC), consorci internacional que aplega la major part de biblioteques i arxius nacionals amb sistemes de captura i preservació d’Internet.