La BC se suma al Consorci Internacional de Preservació d'Internet

19-02-2007

La Biblioteca de Catalunya ha entrat a formar part de l'International Internet Preservation Consortium (Consorci Internacional de Preservació d'Internet), creat el 2003 i dedicat a la preservació digital, és a dir, a la conservació dels continguts de les pàgines web un cop aquestes s'actualitzen o desapareixen. D'aquesta manera, les institucions que en formen part asseguren la pervivència de la producció digital dels seus respectius àmbits territorials.

L’acord entre la Biblioteca i el Consorci Internacional de Preservació d'Internet s'emmarca en una de les línies prioritàries del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de promoure les noves tecnologies com a instrument per a la difusió i preservació de la cultura.

L’International Internet Preservation Consortium (IIPC) té com a objectius adquirir, preservar i fer accessible el coneixement i la informació d'Internet per a les generacions futures de tot el món, promovent l'intercanvi global i les relacions internacionals.

Amb la seva inclusió en aquest organisme internacional, la Biblioteca de Catalunya se situa al costat d'altres catorze biblioteques i institucions d'arreu del món pioneres en preservació del patrimoni digital. Així mateix, la participació de la Biblioteca de Catalunya en aquest organisme li permet millorar el seu programa informàtic i compartir experiències amb altres centres que també treballen per a la preservació del patrimoni digital.

Membres
A més de la Biblioteca de Catalunya, l'IIPC està integrat per: la British Library (Biblioteca Nacional del Regne Unit), la Biblioteca Nacional d'Austràlia, la Biblioteca Nacional de França, la Biblioteca de dinamarca, la Biblioteca Nacional de Finlàndia, la Biblioteca Nacional d'Holanda, la Biblioteca Nacional de Suècia, la Biblioteca Nacional i Universitària d'Islàndia, la Biblioteca i Arxiu de Canadà, la Library of Congress (Biblioteca del Congrés dels Estats Units), la Biblioteca Nacional de Noruega, l'Internet Archive dels Estats Units, l'Administració Nacional d'Arxius i Enregistraments dels Estats Units i The European Archive Foundations (Fundació Europea d'Arxius).

Tots els membres de l'IIPC tenen en funcionament projectes que permeten capturar, processar i preservar les pàgines web que es produeixen als seus països. La Biblioteca de Catalunya va iniciar el projecte PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) el juny de 2005, i compta amb la col·laboració del CESCA (Centre de Supercomputació de Catalunya) i el suport de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, amb un pressupost de 766.000 euros.

D'altra banda, cal recordar que la Biblioteca de Catalunya va adherir-se el passat mes de gener al projecte de Biblioteques de Google, juntament amb altres quatre biblioteques catalanes, per a digitalitzar centenars de milers de llibres de domini públic i posar-los a disposició dels usuaris d'Internet, unint-se, així, a les biblioteques de les universitats de Harvard, Oxford, Stanford i Califòrnia, entre d'altres centres de referència mundial.